Al 22 jaar het begin van een nieuw tuinjaar

Al 22 jaar het begin van een nieuw tuinjaar

Het tuinseizoen op De Boschhoeve start al 22 jaar met het bij velen geliefde Sneeuwklokjesfeest. Dit bruisende lentefeest is uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar vooral van sneeuwklokjes.

Doorgewinterde liefhebbers komen deze dagen om hun verzameling aan te vullen met die ene, nog ontbrekende sneeuwklok, beginnende tuiniers kunnen hier goed de verschillende variëteiten (in grootte, vorm en tekening) leren kennen. Maar er zijn tevens veel bijzondere irisjes, krokussen, tulpjes, Scilla’s en Fritillaria’s, narcissen, bosanemonen en stinzenplanten te vinden.

De volgende collega kwekers zijn uitgenodigd op het erf:
kwekerij Cathy Portier (B.) met sneeuwklokjes, Helleborus, voorjaarsheesters en alpineplanten,
Gärtnerei Pflanze und Co kweekt cyclamensspecialiteiten,
Gärtnerei Herald of Spring (Uwe Stiebritz) met sneeuwklokjes, akonieten, adonis en voorjaarsbollen,
Gärtnerei Blütenreich met Corydalisvariëteiten en zeldzame schaduw-planten,
kwekerij Valckenhof: biologisch geteelde inheemse bomen en heesters.

De grote schuur
De zadenrekken zijn weer gevuld met nieuwe zaden en de gaasbakken liggen vol zakken met onze favoriete dahlia’s in zachte, diepe of spetterende kleuren. En ook dit jaar weer met een flink aantal nieuwe cultivars. De fraaie vorstbestendige potten en bleekpotten zijn gelukkig net op tijd binnen gekomen.

Er is veel plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’, variërend van sneeuwklokjes van wolvilt, hout, wenskaarten, botanische tekeningen, servetten en servies tot zilveren sieraden met sneeuwklokjes.

Alice, Ineke en hun team zorgen voor verse koffie, thee en warme chocomelk met zoete en hartige lekkernijen. Voor de lunch zijn er broodjes en goed gevulde erwtensoep.

Nieuwe gasten
Nieuw is een stand met prachtige, zelf gemaakte wollen kleden, dekens, theedoeken en omslagdoeken.
Tevens voor het eerst aanwezig is fotograaf Diana Monkhorst met unieke beelden van bloemstillevens, vol spanning en natuurlijke schoonheid.
En op donderdag 8 februari zal Nieteke Roeper aanwezig zijn met haar boek ‘Bijgoed – Sneeuwklokjes op Texel’. Zij organiseert ook op diverse dagen sneeuwklokjesexcursies op Texel.

De tunnelkas
De pioenencollectie en vroegbloeiende vaste planten zijn te vinden in de tunnelkas, alsmede voorjaars bloeiende heesters van Rein en Mark Bulk uit Boskoop. Een gezellige hoek met brocante uit Frankrijk en Nederland, lentebloemwerk, kruiden en de eerste viooltjes en primula’s maken het geheel compleet.

Tenslotte nog een tip
Niet bij iedere stand zal een pinapparaat aanwezig zijn, neemt u voor alle zekerheid ook contant geld mee.
De entree voor het Sneeuwklokjesfeest op 8, 9 en 10 februari bedraagt € 4.= p.p., kinderen tot 12 jaar gratis.
De tuinen zijn uiteraard te bezoeken. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

Open Sneeuwklokjesdagen
Op vr. 16, za. 17 , vr. 23 en za. 24 februari zijn de vele sneeuwklokjes nog te bewonderen in de tuin, voor diegenen die niet op het Sneeuwklokjesfeest aanwezig konden zijn. Die vier dagen is de entree gratis.

Anke Pols
4 februari 2024