Nieuwsflits juni/juli 2022

Nieuwsflits juni/juli 2022

Dahliadagen op De Boschhoeve

Dahlia’s zijn enorm populair geworden de laatste paar jaar, mede dankzij de vele aantrekkelijke foto’s op Instagram. Wij zijn zelf al fan sinds 1997. Vanaf de start van de grote siermoestuin in dat jaar is de dahlia een van onze favoriete zomerbollen. 
Vanwege de lange bloei zijn ze onmisbaar in de borders, de moestuin en in onze tuinboeketten. Je kunt er van blijven plukken van juli tot aan de eerste nachtvorst. In ontelbaar veel kleuren en vormen verkrijgbaar, van kleine ronde pomponnetjes en puntige cactusdahlia’s tot bloemen in schotelformaat. Bovendien is er ieder jaar weer keus uit nieuwe variëteiten.
In het voorjaar hebben we een prachtige collectie knollen op 3 liter potten gezet, waaronder een groot aantal bijzondere cultivars. We kweken ze dan voor op oude hoge boerenwagens, ver buiten het bereik van slakken. Bij nachtvorst wordt alles afgedekt met een laag stevig vliesdoek. Inmiddels zijn het goed doorwortelde planten, die niet meer in één nachtje tijd door de slakken op gegeten kunnen worden. En niet onbelangrijk: ze beginnen al volop te bloeien na de warmte van de laatste weken.

In de grote schuur valt tijdens deze dagen veel moois te bekijken: brocante uit Frankrijk en Nederland, oude en nieuwe Engelse serviezen, met bijpassend glaswerk, bestek en bloemenkannen. De creatieve hoek, met handgemaakte kaarten, jam en chutney en (kraam-)cadeautjes is weer aangevuld, alsmede de zadenrekken en het Sneeboer gereedschap. Mooi van vorm en functioneel zijn de vorstbestendige terracotta potten en bleekpotten van Nederlandse bodem.
Mooie tweedehands kleding is te vinden in twee totaal verschillende stijlen, van piepkleine kinderkleding tot volwassen dameskleding.

De tuinen zijn voor iedereen vrij te bezoeken, de zomerborder staat al volop in bloei en de moestuin begint geleidelijk vol te groeien.
Bovendien kunnen de eerste tuinboeketten geplukt worden in de pluktuin en in de moederplantenbedden.
De theeschenkerij biedt koffie, thee en sap met heerlijke taarten, tulbanden en broodjes. 

De Dahliadagen op De Boschhoeve worden gehouden op  vr. 1, en za. 2 juli en vr. 8 en za. 9 juli. De entree is gratis, u bent van harte welkom tussen 10.00 en 17. 00 uur, we verheugen ons op uw komst.

Anke Pols
23 juni 2022